Kalorieberegner
Her kan du læse information omkring kalorieindtag og -behov, samt beregne dit kaloriebehov.
Overblik over denne sides indhold
ToggleBeregner for optimalt kalorieindtag
Sådan fungerer vores kalorieberegner
Vores kalorieberegner fungerer som et værktøj til at estimere dit daglige kaloriebehov baseret på dine individuelle oplysninger. Her er en mere detaljeret forklaring på, hvordan det fungerer:
Step 1: Indtastning af oplysninger
Du starter med at indtaste dine personlige oplysninger i formularen. Det omfatter køn, vægt, højde, alder og aktivitetsniveau. Disse oplysninger er afgørende for beregningen af dit ideelle kalorieindtag.
Step 2: Klik på knappen »Beregn«
Når du har udfyldt alle felterne, klikker du på knappen »Beregn« for at starte beregningen.
Step 3: Beregning af basal metabolisk rate (BMR)
Når du klikker på »Beregn«, bruger JavaScript-funktionen calculateCalories() de oplysninger, du har indtastet, til at beregne dit basale stofskifte (basal metabolisk rate forkortet “BMR”). BMR omtales også ligevægtsindtag (gå til afsnit om ligevægtsindtag her).
BMR er den mængde energi, din krop forbrænder i hvile for at opretholde vitale funktioner som vejrtrækning og hjerteslag.
Beregningen bruger Harris-Benedict-formlen, som tager højde for faktorer som køn, vægt, højde og alder for at estimere din BMR.
Step 4: Beregning af det samlede kalorieindtag
Når du har beregnet din BMR, ganges den med din valgte aktivitetsfaktor, som afspejler dit samlede aktivitetsniveau ud over hvile. Dette trin tager højde for den ekstra energi, du bruger i løbet af dagen baseret på din aktivitet. Jo mere aktiv du er, jo højere vil din aktivitetsfaktor være.
Step 5: Resultatet
Til sidst vises resultatet af beregningen på siden under formularen. Du får et skøn over det samlede antal kalorier, du bør indtage dagligt for at bevare din nuværende vægt, baseret på dine indtastede oplysninger og dit aktivitetsniveau.
Ved at bruge denne formular får du en idé om, hvor mange kalorier du bør indtage hver dag for at bevare din vægt og dit generelle velbefindende. Det giver dig også mulighed for at justere dit kalorieindtag, hvis du har et mål om at tabe dig eller tage på.
Hvad betyder ligevægtsindtag?
Ligevægtsindtag fortæller om det specifikke antal kalorier, kroppen har brug for på daglig basis for at opretholde den nuværende vægt, og støtte kroppens basale funktioner (bl.a. vejrtrækning og cellefunktion) med aktivitetsniveauet taget i betragtning. Ligevægtsindtaget omtales også som basal stofskifte forkortet “BMR”.
I bund og grund er det den mængde energi, din krop har brug for bare for at få alt til at fungere.
Ligevægtsindtaget er vigtigt for en effektiv vægtkontrol. Ved at vurdere denne værdi kan kostindtaget skræddersys, så du enten kan holde vægten, tage på eller tabe dig, alt efter hvad din målsætning er.
Eksempler:
Hvis dit mål f.eks. er at holde vægten, skal du sigte mod at indtage nogenlunde det samme antal kalorier som dit ligevægtsindtag. Det sikrer, at du forsyner din krop med tilstrækkelig energi til at opretholde den nuværende vægt uden at forårsage udsving i kropsmassen.
Hvis dit mål derimod er vægttab, vil du typisk skabe et kalorieunderskud ved at indtage færre kalorier end dit vedligeholdelsesindtag. Det får kroppen til at tære på sine oplagrede fedtreserver for at få energi, hvilket resulterer i et gradvist og bæredygtigt vægttab over tid.
Hvis dit mål derimod er at tage på i vægt eller muskelmasse, skal du indtage et overskud af kalorier i forhold til dit vedligeholdelsesindtag. Dette overskud af kalorier skal kombineres med styrketræning for at fremme muskelvækst.
Kaloriebehovet er individuelt fra person til person
Kaloriebehovet varierer fra person til person baseret på faktorer som alder, køn, vægt, højde, muskelmasse, stofskifte og aktivitetsniveau.
Derfor er det vigtigt at tage højde for individuelle faktorer, når man skal estimere sit kaloriebehov. Den medfølgende formular er et grundlæggende værktøj, der tager højde for nogle af disse faktorer for at give et groft skøn. Men for at få en mere præcis beregning kan det være en god idé at rådføre sig med en diætist eller sundhedspersonale, som kan tage højde for en bredere vifte af faktorer og give personlig vejledning.
Hvor aktiv er jeg og hvad skal jeg vælge under aktivitetsniveau?
Det er vigtigt at angive et aktivitetsniveau, der er så korrekt som muligt, når du skal vælge den rigtige indstilling i kalorieberegneren. Her er en kortfattet oversigt over hvert niveau:
Stillesiddende: Lidt eller ingen motion. Du bruger det meste af din dag på at sidde eller ligge ned med minimal fysisk aktivitet.
Let: Let motion eller sport 1-3 dage om ugen. Du dyrker lejlighedsvis fysisk aktivitet som f.eks. gåture eller let jogging et par gange om ugen.
Moderat: Moderat motion eller sport 3-5 dage om ugen. Du deltager i regelmæssig træning eller aktiviteter som cykling, svømning eller styrketræning flere gange om ugen.
Høj: Hård motion eller sport 6-7 dage om ugen. Du er dedikeret til fitness og dyrker hård træning næsten hver dag.
Meget høj: Meget hård motion eller sport, plus et fysisk krævende job eller træning to gange om dagen. Du har et usædvanligt højt fysisk aktivitetsniveau, som ofte involverer intens træning og et krævende job eller en krævende livsstil.
Vælg den mulighed, der bedst beskriver dit overordnede aktivitetsniveau, for at få et mere præcist skøn over dit kaloriebehov. Aktivitetsniveauet kan kun blive et estimat, fordi vi træner forskelligt, dyrker forskellige sportsgrener i varierende intensitet. Kontakt en sundhedsprofessionel for at få et mere præcist svar på dit kalorie.
Hvorfor skal man føre regnskab over sine kalorier?
Der er flere fordele ved at holde styr på sit kalorieindtag:
Vægtkontrol: Det hjælper dig med at kontrollere din vægt ved at sikre, at du indtager den rigtige mængde kalorier i forhold til dine mål.
Bevidsthed om spisevaner: Logning af kalorier gør dig mere bevidst om, hvad og hvor meget du spiser, og hjælper dig med at træffe sundere valg.
Optimering af træning: For aktive personer sikrer det korrekt ernæring til at understøtte træning og præstation.
Sundhedsforhold: Det kan hjælpe med at håndtere tilstande som diabetes eller hjerte-kar-problemer ved at regulere kalorieindtaget.
Bevidsthed om ernæring: Sporing af kalorier øger forståelsen af ernæringsmæssige behov og fødevaresammensætning, hvilket fremmer en afbalanceret kost og den generelle sundhed.